2020-08-26 08:30:54• hírek • Bede Emőke

Tíz Szatmár megyei községbe jut el a roma gyerekek érdekében indított karaván

A Szatmár Megyei Közösségközi Fejlesztési Társulás szerda délelőtt ismertette azon projekt részleteit, mellyel a hátrányos helyzetű, roma közösségekből származó gyerekek, illetve szüleik figyelmét az egészséges életmódra szeretnék irányítani.

A projekt általános célkitűzése, hogy a hátrányos helyzetű közösségekben megszervezett egészségügyi nevelési, illetve kulturális előadások által felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, melynek a jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelten fontos szerepe van. A java részt az Országos Roma Ügynökség által finanszírozott, 33 340 lej összköltségvetésű projekthez 10 közigazgatási egység csatlakozott: Tasnád városa, valamint Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Avasújváros, Piskolt, Tasnádszántó, Érszakácsi, Mezőterem és Túrterebes községek.

 

E helyszíneken olyan egészségügyi előadásokat fognak szervezni a szeptemberi hónap folyamán, melyeken a résztvevők a koronavírus-járvány veszélyeivel és a szükséges óvintézkedésekkel ismerkedhetnek meg, melyet követően a gyerekek egy edukatív célú bábszínházi darabot is megtekinthetnek. A kezdeményezők a projekttel 250, 6 és 12 év közötti gyereket szeretnének megszólítani, de az egészségügyi előadásra természetesen egy szülő vagy gyám is elkísérheti a diákokat.


Mint a sajtótájékoztatón Godzsa Zsolt referens, projektasszisztens elmondta, e kezdeményezés egészségügyi és kulturális szempontból is kiemelkedően fontos a szóban forgó közösségek számára. Míg előbbi a koronavírus-járvány miatt vált égető kérdéssé, addig utóbbi a romák felzárkóztatásában játszik kardinális szerepet. Mint mondta, nagyon sok olyan roma gyerek van, aki még életében nem járt színházban, vagy épp azt sem tudja, mit jelent maga a „színdarab” fogalom. Épp ezért döntöttek úgy a kezdeményezők, hogy e karaván révén „házhoz viszik” a kultúrát is.


Több előadásra is lenne igény

A sajtótájékoztatón részt vett több olyan polgármester is, kiknek községébe a jövő hónapban begördül a karaván. Kihasználva az alkalmat, az elöljárók megfogalmazták abbeli javaslatukat a szervezők felé, hogy ne csak román, de magyar nyelven is elhangozzék az ismeretanyag, hiszen több közösségben is csak az utóbbi nyelvet beszélik a kedvezményezettek, románul vajmi kevés értelme lenne lebonyolítani a fejtágítót. Lasan Nicoleta projektmenedzser biztosította a résztvevőket, hogy a program összeállításakor ezt a nézőpontot is figyelembe vették, így mindkét nyelven biztosítani tudják az előadásokat.


Ugyancsak a polgármesterek részéről érkezett azon ötlet is, mely szerint jó volna akár többször is megismételni a bemutatókat, hiszen így még több gyereket lehetne bevonni. A projektmenedzser ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel nekik is alkalmazkodniuk kell a hatályos óvintézkedésekhez, tehát a maximális létszám jelenleg 50 fő, ám nem kizárt, hogy a későbbiekben a résztvevők előzetesen meghatározott száma még változhat.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: